Divadelní představení Straka v říši entropie

Každý si někdy přečetl nějakou bajku. Jsou krátké, snadno pochopitelné a skrývají ponaučení. Bajky z knihy Straka v říši entropie jsou z trochu jiného soudku a zaujmou jak dospělé čtenáře, tak i děti. Autorka Markéta Baňková v každé své bajce vysvětluje některý ze zákonů fyziky. Činí tak s nadsázkou a humorem. Její texty mistrně převedli do hrané podoby Pavel Oubram a Věra Hollá v rámci projektu Listování.

Představení Straka v říši entropie navštívilo ve středu 15. února 2023 pět tříd z naší školy – 6. A, 6. B, 6. C, 6. D a 7. D. Diváci mohli sledovat příběh straky a zjistit, co je to vlastně ta entropie. Také si díky trochu marnivé lišce připomněli, co je to statická elektřina, zajíc nám ve snaze zchladit se v parném horku vychlazenou limonádou objasnil zákony termodynamiky a díky hrochovi nebo spíš díky jeho povedeným kamarádům sledovali, jak funguje, či nefunguje Archimedův zákon.

Pro některé žáky se jednalo o příjemné zpestření výuky, pro jiné bylo obtížné sledovat děj a udržet během vystoupení pozornost. Projekt Listování představuje knihu specifickým způsobem, nejedná o divadlo s kulisami, kostýmy či jiným rekvizitami. Divák si prostřednictvím herců vlastně listuje danou knihou.

Mgr. Blanka Kumštová

Čím zaujalo představení naše žáky? Zde jsou jejich postřehy:

Bylo to zábavné i poučné. Také se mi líbilo, že to bylo ze života. Trochu se mi nelíbilo, že skoro nešlo poznat, kdy začíná další bajka. (Saša, 7. D)

Představení mě zaujalo, líbilo se mi, jak to zahráli a jak text prožívali. Nejvíc mě bavilo, jak zkoušeli dávat různé lidi i věci do vody a zjišťovali, proč se něco drží na vodě a něco ne. (Valerie, 7. D)

Líbily se mi zvukové efekty.  (Sam, 7. D)

Ze začátku mě to moc nebavilo, ale potom jo. Za nepořádek nemohla ptáčata, ale příroda. (Kristýna, 6. D)

Kniha byla celkem v pohodě, ale představení mě nebavilo. Asi bych si to radši přečetl sám. Nejvíc se mi líbila bajka o lišce, protože to bylo hodně skutečné. (Adam, 6. B)

Zaujalo mě to víc, než jsem myslel. Očekával jsem méně divadelní hru a více čtení, ale bylo to pěkně vyvážené a to se mi líbilo. (Matyáš, 7. D)

Vtipné bylo, jak to hráli a zároveň i četli. (Vanesa, 6. B)

Vypravěči byli sympatičtí a bajky zajímavé. Líbilo se mi, že to bylo i o fyzice. (Max, 7. D)

Bylo to hezky zpracované a všemu jsem rozuměla. Vystupovala tam různá zvířata. Slyšela jsem slova, která jsem neznala, a tam je vysvětlili. (Tamara, 6. D)

Bylo to trochu nudné, občas zábavné. Alespoň už můžu mamce vysvětlit, proč je můj pokoj pořád neuklizený. (Denisa, 6. B)

Nevěděla jsem, co nás čeká, ale líbilo se mi to. Paní hezky a zřetelně mluvila. Byla tam spousta věcí, které jsem neznala. Příběhy byly naučné a také jsem se zasmála. (Martina, 7. D)

Moc se mi to nelíbilo. Vypadalo to v některých scénách, jako by to bylo pro děti. Kdyby se herci nechovali tak divně, rozhodně by to bylo lepší. (Markéta, 6. B)

Líbilo se mi, jak hezky to hráli. Paní měla krásný hlas. Bavilo mě to, líbilo se mi, že to bylo občas srandovní. Knížka je zajímavá a naučná, jsou v ní krásná ponaučení, např. máme se líbit hlavně sobě. (Veronika, 7. D)

Moc se mi to nelíbilo, nebylo to pro mě. Líbilo se mi ale, že tam byla zapojena fyzika. Hezká byla scéna, kde se „stará“ liška chtěla změnit na hezčí. Ukazuje to na dnešní dobu. Všichni mají stejný ideál krásy. (Jana, 6. B)

Bylo to fajn, ve formě vtipného divadla a byly tam v pozadí i zvuky, což tomu dodávalo atmosféru toho místa. Nejvíc se mi líbila bajka o lišce, protože to nejvíc připomínalo realitu. (Barbora, 6. B)

Bylo to hezké. Dávali do toho emoce a dobře se to poslouchalo. Knížka mě zaujala a půjčím si ji. (Darina, 7. D)

Adresa školy

Základní škola Břeclav, Slovácká 40
příspěvková organizace
Slovácká 2853/40, 690 02 Břeclav 

Ředitel školy

Mgr. Martin Janošek
Telefon: +420 515 518 101
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Fakturační údaje

IČ: 60680709
ČÚ: 86-1846600207/0100