Školní kolo recitační soutěže

Ve středu 25. ledna 2023 se sešli nejúspěšnější recitátoři tříd 2. stupně, aby ve školním kole přehlídky uměleckého přednesu změřili míru své dovednosti a odborná porota, tedy vyučující českého jazyka, z nich vybrala ty nejlepší. Jak můžeme ve třídách pozorovat, recitace patří u žáků v posledních letech mezi obávané zkoušky. Je třeba potrénovat paměť, pracovat s hlasem, emocemi, snažit se o zřetelnou a srozumitelnou artikulaci i poprat se se studem a nervozitou. To je pro mnohé žáky velmi nelehký úkol, někdy i osobní výzva.

Školní kolo soutěže však představovalo pro všechny zúčastněné dvě velmi příjemně strávené vyučovací hodiny. Zazněly verše i próza z pera klasických i současných autorů, výběr recitovaných textů byl tradičně široký od lyrických básní až po prozaické příběhy s humorným obsahem, které vždy mají u diváků ohlas a těší se velké oblibě. Vhodný výběr literární ukázky přednášejícímu tzv. „na tělo“ je tedy další podmínkou úspěchu v tomto uměleckém klání. Kdo tedy patří pro letošní školní rok mezi nejúspěšnější? U diváků zvítězili Veronika Frodlová (7. B) a Ondřej Varga (8. A), u odborné poroty to byla v kategorii 6. a 7. tříd Šárka Weiserová ze 7. D, mezi staršími, tedy recitátory z 8. a 9. tříd, pak Adam Havránek z 8. D.

Všem recitátorům patří pochvala za přípravu, předvedené výkony i pozornost a následné spravedlivé hodnocení soupeřů v divácké soutěži. Postupujícím, kteří budou naši školu reprezentovat v březnovém okresním kole, přejeme, aby se jim vystoupení podařilo co možná nejlépe a soutěž si užili tak, jako my všichni při školním kole. Nezbývá než se těšit, jaká bude a co přinese přehlídka v uměleckém přednesu ve školním roce budoucím.

III. kategorie

1. místo               Šárka Weiserová, 7. D (Jiří Žáček: Blues o zatoulaným kotěti)

2. místo               Tobiáš Drajna, 7. C (Alena Šotolová: Hosté)

3. místo               Veronika Frodlová, 7. B (Michal Černík: Čert a Káča)

IV. kategorie

1. místo               Adam Havránek, 8. D (Jiří Žáček: Jak děda vyzrál nad smrtí)

2. místo               Karolína Dvořáková, 9. B (Jiří Wolker: Těžká hodina)

3. místo               Anežka Žižková, 9. B (Karel Kryl: Tráva)

Šárka Čeperová

Adresa školy

Základní škola Břeclav, Slovácká 40
příspěvková organizace
Slovácká 2853/40, 690 02 Břeclav 

Ředitel školy

Mgr. Martin Janošek
Telefon: +420 515 518 101
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Fakturační údaje

IČ: 60680709
ČÚ: 86-1846600207/0100