Fotbal na Slovácké? Výhra nad mistrem ČR i cesta do Berlína!

Letošní školní rok 2021/2022 se pomalu blíží ke svému konci a je tak nejvyšší čas na závěrečné bilancování. Během podzimního i jarního období jsme se jako ZŠ Břeclav, Slovácká 40 zúčastnili hned několika fotbalových (potažmo futsalových) akcí, na většině z nich jsme navíc byli nadmíru úspěšní! Pojďme si jednotlivé úspěchy i neúspěchy naší školy krátce připomenout.

Školská futsalová liga FAČR

V listopadu 2021 jsme zahájili Školskou futsalovou ligu pod záštitou Fotbalové asociace České republiky, kam se každoročně přihlašují desítky až stovky škol. V kategorii IV. (8. – 9. třída) jsme nejprve postoupili z prvního kola do krajského finále jihomoravské divize H. Ani v něm si nevedli naši svěřenci nejhůře, v konkurenci Znojma a dvou brněnských škol vybojovali jednu cennou remízu.

Daleko lépe si vedli naši kluci v kategorii III. (6. – 7. třída). Ti postoupili v Hustopečích do finále jihomoravské divize H a i tam překvapivě byli úspěšní! Proti nám se opět postavilo Znojmo a další dvě brněnské školy (Bednářova a Novolíšeňská) a znovu jsme byli za outsidery. Úvodní vyrovnaný zápas se Znojmem jsme kvůli vlastnímu gólu nakonec prohráli, pak jsme ale porazili obě školy z Brna a postoupili jsme mezi 8 nejlepších škol v České republice!

Osm škol bylo rozděleno mezi dvě konference – Západ a Východ. V té východní jsme postupně narazili na Šumperk, Třeboň a Pardubice. Přestože na tomto finále východní konference jsme již žádný další úspěch nečekali, byl nesmírně blízko! Porazili jsme totiž Šumperk i Třeboň, jenže po prohře s Pardubicemi jsme byli nejhorší v minitabulce a postup do celostátního finále nám o kousek unikl.

I přes těsný nepostup jde ale o skvělý výsledek, navíc se nám podařilo zdolat poměrem 4:3 ZŠ Šumperk, která pak republikové finále ovládla a stala se mistrem ČR ve futsalové lize 2021/2022.

McDonald’s Cup

Na jaře roku 2022 jsme se zúčastnili tradiční soutěže pod názvem McDonald’s Cup (již 23. ročník), do které se po celé České republiky každoročně přihlašují stovky škol. Jedná se o největší fotbalový turnaj pro žáky a žákyně 1. stupně. Ve dvou věkových kategoriích nastupuje do turnaje téměř 80 tisíc chlapců a děvčat ve věku 6-11 let.

Už úvodní okrskové kolo pro nás nebylo vůbec jednoduché, zvlášť když z každé kategorie postupovaly pouze dva vítězné týmy. V obou případech se nám to ale nakonec podařilo, do okresního finále zamířily týmy z kategorie A (1. – 3. třída) i kategorie B (4. – 5. třída).

Okresní finále McDonald’s Cupu hostilo na Lokomotivě v Břeclavi celkem dvanáct týmů – šest v každé kategorii. Opět jsme došli v obou případech až do finále! Zatímco starší kluci prohráli a museli se tak spokojit jen se stříbrnými medailemi, mladší kluci celý turnaj opět vyhráli, a kromě zlatých medailí se tak mohli radovat i z postupu do krajského finále v Brně.

Na krajském finále ve Fotbalovém centru Brno jsme pochopitelně žádná velká očekávání neměli, zvlášť v konkurenci různých sportovních či přímo fotbalových škol. Nakonec to byl ale úspěšný turnaj! Hrálo se ve dvou skupinách po čtyřech družstvech a nám se podařilo společně s Prosiměřicemi postoupit do semifinále přes Kuřim a Vyškov. V semifinále jsme sice nestačili na Veselí n. Moravou a souboj o 3. místo jsme prohráli na penalty se Šaraticemi, i tak ale konečné 4. místo z osmi týmů je skvělý výsledek. A republikové finále v Teplicích nebylo tak vzdálené, jak bychom na začátku turnaje čekali.

Malý fotbal

V květnu jsme v kategoriích III. (6. – 7. třída) a IV. (8. – 9. třída) pořádali také okresní kolo v malém fotbale. I tam jsme byli úspěšní – starší kluci obsadili 3. místo, daleko lépe se pak vedlo mladším. Ti vyhráli všechny zápasy se skóre 17:1 a z prvního místa suverénně postoupili do krajského kola.

Krajské kolo se konalo v polovině června v Blansku, značně oslabený tým už tolik úspěšný bohužel nebyl. I přesto je ale 5. místo v Jihomoravském kraji solidním počinem, a pokud bychom byli kompletní, věřím, že by se nám povedlo zvítězit i tentokrát a postoupit do republikového kola.

1:0 pro němčinu

Zmínit musíme i zajímavou soutěž pod názvem 1:0 pro němčinu, kde výběr kluků ze sedmých ročníků ZŠ Slovácká Břeclav ve finále v Praze zvítězil! Jde o vědomostní soutěž, která kombinuje právě znalosti z němčiny s fotbalovými dovednostmi.

Odměnou pak klukům byl třídenní výlet do Berlína, při kterém navštívili nejen to nejlepší z hlavní německého města, ale také si vyzkoušeli fotbalový trénink v akademii Herthy Berlín a zároveň navštívili bundesligový duel mezi domácí Herthou a Mohučí. Plný stadion čítal přes 70 tisíc fanoušků, což rozhodně zaručilo nezapomenutelný zážitek.

Všem reprezentantům naší školy děkujeme a gratulujeme ke skvělým výsledkům napříč nejrůznějšími soutěžemi. A doufáme, že další školní rok 2022/2023 bude pro naši školu minimálně stejně úspěšný jako ten letošní.

Za tým tělocvikářů Honza Hloch

Adresa školy

Základní škola Břeclav, Slovácká 40
příspěvková organizace
Slovácká 2853/40, 690 02 Břeclav 

Ředitel školy

Mgr. Martin Janošek
Telefon: +420 515 518 101
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Fakturační údaje

IČ: 60680709
ČÚ: 86-1846600207/0100