Erasmus+ jako osvědčený motivační elixír

Erasmus

Učitelské povolání je velmi zajímavá práce, bývá ale i ubíjející. Co má tedy člověk dělat, aby nevyhořel? Aby se znovu nadechl, nabral motivaci?

Zaručeným elixírem pro zaměstnance školy je vzdělávací program Evropské unie Erasmus+, který si klade za cíl zvýšit kvalitu a přiměřenost kvalifikací a dovedností.

Šestice pedagogů z naší školy vycestovala na 14 dní do Irska a zúčastnila se tam dvou jazykových a čtyř metodických kurzů. Cílem této aktivity bylo kromě získání poznatků v rámci nových trendů ve výuce anglického jazyka s využitím IT technologií také zvýšení motivace k dalšímu snažení. Obojí se podařilo na výbornou. 

Zpočátku bylo konání projektu ohroženo kovidovou situací. Plány bylo nutné několikrát změnit. V roce 2020 bylo cestování po Evropě zásadně omezeno a kurzy se vůbec neotevřely, ale i v roce následujícím školy vyčkávaly s vypsáním termínů nebo je na základě aktuální epidemické situace přesouvaly.

Vše ale nakonec dopadlo dobře a přihlášení pedagogové mohli v průběhu léta a podzimu 2021 absolvovat zvolené kurzy a získané zkušenosti, nové přístupy a aktivity uplatnit už ve výuce během aktuálního školního roku.

Hlavním posláním programu bylo nejen motivovat učitele k profesnímu, osobnímu a jazykovému rozvoji, ale také připravit další pedagogy na možnost uplatňovat metodu CLIL (Content and language integrated learning, zjednodušeně řečeno, je cizí jazyk integrován do výuky nejazykového předmětu) např. ve fyzice či zeměpisu.

Nabyté dovednosti a zkušenosti z pobytu v Irsku jsme sdíleli nejen s vyučujícími cizích jazyků, ale i pedagogy naukových předmětů. Pro žáky jsme vytvořili interaktivního průvodce Irskem a ověřené metody a aktivity využívající IT technologie jsme předali také učitelům z ostatních břeclavských škol na vzdělávacím semináři.

Projekty Erasmus+ pokračují a lze je doporučit jak vyučujícím cizích jazyků, tak i všem učitelům, kteří si chtějí rozšířit obzory, získat životní nadhled, poznat jiné země, ale především načerpat novou energii pro svou práci! Tak neváhejte a zkuste to také!

Mgr. Lucie Čechová

Adresa školy

Základní škola Břeclav, Slovácká 40
příspěvková organizace
Slovácká 2853/40, 690 02 Břeclav 

Ředitel školy

Mgr. Martin Janošek
Telefon: +420 515 518 101
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Fakturační údaje

IČ: 60680709
ČÚ: 86-1846600207/0100